Maak in 4 stappen de beste (= de verstandigste) keuze die je ‘kunt’ maken en ga over tot actie! Je iets ‘voornemen’, iets ‘moeten’, ‘willen’ of ‘proberen’ is niets. De mens kiest!

Je bent vrij om te kiezen. Keuzes maken je tot een vrij mens. Dus dat is mooi. In onze tijd is er op heel veel terreinen heel veel te kiezen, wat het complex kan maken. Hoe benader je dat grote aantal keuzemogelijkheden op een bepaald terrein?

Belangrijke adviezen geef ik je graag:

  • Maak een selectie op basis van je (levens)waarden, zodat je een overzichtelijk aantal mogelijkheden overhoudt. Als je je waarden onder woorden brengt, kom je heel vaak uit op zelfstandige naamwoorden die eindigen op heid of iteit. Bij de keuze van een baan of werk bijvoorbeeld kun jij ‘vrijheid’ of ‘creativiteit’ heel belangrijk vinden terwijl voor een ander ‘collegialiteit’ of ‘solidariteit’ voorop staat. Test dus de keuzemogelijkheden op je waarden.
  • Begrens het keuzeproces in de tijd. Spreek met jezelf af dat je een beslissing neemt voor een bepaald tijdstip (datum). Blijven twijfelen heeft geen zin en kan je verder van huis brengen: uiteindelijk weet je het helemaal niet meer…
  • Ken de werkelijkheid van je keuze! Wat brengt je keuze met zich mee? Welke mogelijkheden en beperkingen kun je verwachten? Welke bijkomende zaken?
  • Neem de bijkomende effecten zoals die zich voordoen. Als je zwemt spat je. Als je kiest voor zwemmen neem je het spatten erbij. Of je kiest voor een andere sport.
  • Laat je niet weerhouden een keuze te maken uit angst dat die niet zal uitpakken zoals je graag gezien had of verwacht. Je hebt nou eenmaal niet alles onder controle en kunt niet alles van te voren overzien. Blijkt de keuze achteraf toch ‘verkeerd’, stel je een nieuw keuzeproces in en kijk je dan weer wat je mogelijkheden zijn.

Je levenswaarden spelen vaak onbewust. Als je die waarden niet weet, kun je ze op een bepaalde manier bij jezelf opvragen. Ik kan je daarbij helpen. Kom gerust eens langs voor een gesprek, gratis en vrijblijvend over de keuzes waar je nu voorstaat. Verdiep je grondig en wordt ‘wetend’ omtrent dit onderwerp zodat je ook in toekomstige situaties keuzes gemakkelijker en beter kunt maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s