Omgaan met emoties – 2. Angst

 

Als er geen sprake is van reëel gevaar en je krijgt toch angst, leer ik je deze angst toe te laten, en tegelijkertijd je bezigheden van dat moment voort te zetten. Het toelaten van de angst doet de angst verdwijnen. Zeg tegen jezelf: ‘laat het gevoel maar komen’, ‘ik heb angst, maar angst heeft mij niet’, ‘ik doe de dingen die ik zou doen als ik geen angst had’.

Wat zou er kunnen gebeuren?
Ik stond een keer een vrouw bij die een paniekaanval had gekregen in een supermarkt. Ze had het gevoel dat haar hart stilstond en dat ze in elkaar zou zakken. Na deze gebeurtenis durfde ze geen supermarkt meer in en kon ze dus ook geen boodschappen meer doen. Toen ze het goede inzicht had en zeker wist dat ze lichamelijk in orde was, overtuigde ze zichzelf ervan dat er eigenlijk niks kon gebeuren. Ze waagde het erop. Ze ging terug naar de supermarkt. Ze had een begin van angst gevoeld zei ze later, maar toen ze zich daarvoor open stelde en tegelijkertijd haar aandacht gericht hield op de prijzen en de artikelen in de schappen, ging het goed.

De angst waar je last van hebt is altijd de angst voor de angst. Als je die niet zou hebben zou angst niet erg zijn. Mensen die door het toepassen van bovenstaande methode een angstaanval doorstaan (voor zover die nog komt als die mag komen) zeggen wel dat ze ‘even ergens doorheen gaan’ (een zwaar gevoel in hun lijf), maar dat het verder meevalt.

De hoogste vorm van acceptatie is ‘hopen’ dat je een aanval krijgt. Je omarmt als het ware je angst. Hierdoor oefen je om er op de goede manier mee om te gaan. Spookangst laten komen en gaan leidt tot en immens gevoel van bevrijding.

De bedoeling is dat je je op geen enkele manier meer laat leiden door Spookangst. Doe je dat wel dan maak je hem sterker en breder zodat hij je gaat overheersen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s