Omgaan met emoties – 4. Taalgebruik

 

Benoemen
Het benoemen van emoties is een strategie die je helpt om met je gevoel om te gaan, zonder je erdoor te laten meeslepen. Je creëert een extern waarnemingspunt, van waaruit je de emotie in beschouwing neemt. Als je je overspoelt voelt door angst en je laat het toe, kun je tegelijkertijd tegen jezelf zeggen: ‘angst’, of ‘angstige gevoelens’. Je neemt alleen waar wat er is. Je kunt ook zeggen: ‘ik heb angstige gedachten’. Het is je denkbeeld dat angst oproept en niet de situatie zelf.

Er is sprake van een dubbele identificatie: jij bent de gedachte (en de emotie) en de gedachte is de gebeurtenis (de situatie, het ding). Terwijl het in werkelijkheid zo is dat je de gedachte (en de emotie) hebt en je gedachten iets anders zijn dan de gebeurtenis zelf. Door te benoemen kun je ruimte scheppen en jezelf, je gedachten, je emotie en de gebeurtenis van elkaar losmaken.

Waar het om gaat is emoties te aanvaarden zoals die zich voordoen. Ze te laten komen en gaan zonder er over te oordelen en er min of meer ‘onverschillig’ tegenover te staan. Benoemen helpt je daarbij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s