Omgaan met emoties – 5. Wisselwerking tussen mensen

 

In fases van je leven waarin emoties met je op de loop lijken te gaan, is het goed te sturen op het besef dat je deel uitmaakt van een groter geheel. Denk bijvoorbeeld aan een klas, een sportteam, het gezin, enz. Je staat in wisselwerking met je omgeving.
Het is goed in contact te blijven en je bijdrage te blijven leveren aan het functioneren van dit geheel. Buiten het geheel staan is niet gezond en oorzaak voor het ontstaan van veel angsten en depressieve gevoelens. Je bent dan gauw te veel en op een verkeerde manier met jezelf bezig. Hierdoor kun je gaan twijfelen en piekeren en met jezelf in conflict raken.

Een man die ik goed gekend heb, had zijn vrouw verloren. Zijn omgeving reageerde soms verbaasd. Hij leek zijn innerlijke rust volledig te hebben bewaard. Hij zei: ‘Het hangt er maar vanaf hoe sterk het besef is dat je iets kunt betekenen voor anderen en je via je werk een nuttige bijdrage kunt leveren. Verdriet dient zich van tijd tot tijd toch wel aan.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s