Nare gevoelens waar je last van hebt, hebben altijd te maken met gedachten die niet ‘waar’, niet reëel zijn. NLP biedt jou de handvatten om zulke gedachten te onderzoeken en recht te zetten (herkaderen). Kom tot rust met gedachten die adequaat zijn en wel kloppen. Je voelt je beter in staat tot actie over te gaan en je doelen te bereiken. Je krijgt het zoals je het communiceert, zowel met jezelf als met je omgeving. Communicatieve kwaliteit is levenskwaliteit!

NLP (Neuro-linguïstisch Programmeren) is eigentijdse, psychologisch georiënteerde communicatiemethodiek. NLP geeft ons inzicht in onbewust werkende drijfveren en processen die ten grondslag liggen aan ons gedrag. Tegelijkertijd biedt NLP de technieken om deze drijfveren en processen te beïnvloeden en te sturen en daardoor gedrag mogelijk te maken dat nodig is om gewenste situaties te realiseren.

Interne dialoog

Communiceren doe je met jezelf en met anderen. Hoe kijk je aan tegen gebeurtenissen in het verleden? Hoe heb je deze gecodeerd en in je geheugen opgeslagen? Welke beelden vorm je van huidige en in de toekomst geprojecteerde gebeurtenissen? Welke gedachten (overtuigingen) heb je gevormd en vorm je nog steeds rond gebeurtenissen? Wat zeg je tegen je zelf, ofwel: Hoe verloopt je interne dialoog? Welke woorden, verbale strategieën en lichaamstaal gebruik je om je op anderen af te stemmen en het gewenste contact tot stand te brengen?

Doelen 

Werken met NLP houdt in dat je zowel communicerend met jezelf als met anderen nieuwe keuzemogelijkheden leert te benutten om gestelde doelen te bereiken. Dat kunnen in principe doelen zijn op elk gebied. Zowel in de persoonlijke als maatschappelijke sfeer.

Enkele voorbeelden:

  • ontwikkelen actieve levenshouding
  • het creëren van openhartigheid in onderlinge contacten
  • ontwikkelen van een positief zelfbeeld
  • zelfvertrouwen en assertiviteit
  • vergroten van persoonlijke effectiviteit
  • analyseren en oplossen van conflicten
  • versterken van je (non-verbale) presentatievaardigheden

NLP is ontstaan in Amerika in de jaren ’70. Richard Bandler en John Grinder deden onderzoek naar de werkwijze van drie mensen die door hun uitzonderlijke communicatieve vermogens excelleerden op hun vakgebied. Dit waren Fritz Perls (grondlegger van de Gestalttherapie), Milton Erickson (vader van de moderne hypnotherapie) en Virginia Satir (gezinstherapeute).

De vermogens van deze drie ‘gemodelleerden’  maakten Bandler en Grinder overdraagbaar door middel van uitermate concreet, toepasbaar en vooral ook leerbaar lesmateriaal. Dit werd de basis van NLP. Sindsdien is NLP in ontwikkeling gebleven en heeft het nog veel meer goed bruikbaar gereedschap van hoogwaardige kwaliteit opgeleverd.

Toepassingen

Aanvankelijk werd NLP alleen toegepast in psychotherapie, maar inmiddels is het aantal toepassings-gebieden enorm uitgebreid. Tegenwoordig vormt het – al dan niet expliciet – de basis van moderne trainingen in de begeleidingssfeer maar ook van allerlei management- en bedrijfstrainingen en heeft het ingang gevonden in sectoren als het onderwijs en de gezondheidszorg.

Een uitgebreid verhaal over de grondslagen van NLP en uitwerkingen daarvan in de praktijk verschijnt in mijn boek ‘Het goede doen, de logica van het ware geluk’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s